Verantwoording

Zorg en Veiligheid

Zorg en Veiligheid

Wat wilden we bereiken?

De decentralisaties in het sociaal domein hebben tot doel te zorgen voor ondersteuning van de inwoners volgens het principe ‘één gezin, één plan, één regisseur’.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Regionaal bundelen we de krachten om huiselijk geweld en kindermishandeling aan te pakken gedurende het project Geweld hoort nergens thuis.

Toelichting:

We hebben flinke stappen gezet in de (regionale) aanpak rondom huiselijk geweld en kindermishandeling. De aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling is er echter nadrukkelijk een van de lange adem. We blijven inzetten op het training van onze medewerkers en de (intensieve) samenwerking met onze partners. Daarnaast ligt er een belangrijke opgave voor de samenleving in volle breedte om het geweld onder ogen te zien en bespreekbaar te maken voor zowel slachtoffers, plegers, omstanders en professionals vanuit het besef dat onmacht veelal de achtergrond ervan vormt.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Samen met het veiligheidsdomein werken wij aan lokale en regionale netwerkaanpak van zorg en veiligheid onder de titel ‘Allen voor één'.

Toelichting:

Met het veiligheidsdomein werken we intensief samen om de meest complexe problematiek van gezinnen of huishoudens te kunnen aanpakken. Het project ‘Allen voor één' heeft ervoor gezorgd dat er elkaar eerder en beter weten te vinden. De samenwerking is op uitvoerend, ambtelijk en bestuurlijk niveau geïntensiveerd.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

We gaan de aanpak op de nieuwe wet Verplichte GGZ regionaal door ontwikkelen.

Toelichting:

Samen met de andere gemeenten in de regio en de betrokken partners (Politie, GGZ-instellingen) werken we samen om invulling te geven aan deze wet.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

We intensiveren ons opdrachtgeverschap richting Veilig Thuis en werken aan een aanpak om nog hogere wachtlijsten te voorkomen.

Toelichting:

Door de stijging van het aantal meldingen en adviezen was de formatie van Veilig thuis niet meer afdoende. Na onderzoek is gebleken dat er een structureel tekort op de formatie is van plusminus 30-40%. Dit tekort heeft tot gevolg dat Veilig Thuis de afgelopen jaren, ondanks incidentele regionale budgettoevoegingen voor tijdelijke FTE’s, structureel met wachtlijsten kampt. Betrokken inwoners in een kwetsbare positie worden hierdoor niet tijdig geholpen. Om extra personeel aan te nemen is een verhoging van de gemeentelijke bijdrage nodig. Dit wordt meegenomen in de eerste bestuursrapportage.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Wij blijven lokaal en regionaal investeren in de keten(s) uit het zorg- en veiligheidsdomein.

Toelichting:

Deze ketens zoals de samenwerking rondom Veilig thuis en het Zorg- en veiligheidshuis zijn sterk geïntensiveerd. We maken in een casus afspraken over wie de procesregie heeft, zodat we werken volgens het principe ‘één gezin, één plan, één regisseur’.

Deze pagina is gebouwd op 05/20/2022 14:28:42 met de export van 05/20/2022 14:06:34