Verantwoording

Basis maatschappelijke ondersteuning

Basis maatschappelijke ondersteuning

Wat wilden we bereiken?

• Gemotiveerde, actieve vrijwilligers die zich gewaardeerd en gesteund voelen• Organisaties die voldoende toegerust zijn om hun vrijwilligers te begeleiden

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

De gemeente investeert in organisaties zoals WonenPlus en DCL SamenMeer.

Toelichting:

Gemeente heeft gesprekken met Welzijn WonenPlus en SamenMeer gevoerd over hoe creatief om te gaan met de verwachte bezuinigingen in 2022 (en daarna). Dat overleg was constructief en heeft tot een uitkomst geleid die voor betrokken partijen acceptabel is en geen vermindering van activiteiten tot gevolg heeft.. Beide partijen maken deel uit van de werkgroep Eenzaamheid en participeren in het Contactpunt Eenzaamheid.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

We verhelderen de behoeften op het gebied van vrijwilligersbeleid door in gesprek te gaan met partners. In dit gesprek kunnen ook vormen van waardering en het stimuleren van vrijwilligerswerk (zoals een jaarlijkse vrijwilligersprijs of gezamenlijke wervingsacties) onderwerpen zijn. Op basis van de uitkomsten van gesprekken, zal vrijwilligersbeleid worden geformuleerd waarin staat wat van de partners en wat van de gemeente kan worden verwacht.

Toelichting:

Heeft door Covid en personele wisselingen stil gelegen in 2021. Begin 2022 zal er een behoefte-analyse plaatsvinden bij de instellingen, stichtingen en verenigingen.

Wat wilden we bereiken?

Bestrijden van eenzaamheid.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

De gemeente Landsmeer blijft haar aanpak toetsen aan het landelijke actieprogramma Eén tegen eenzaamheid waarbij we ons in 2019 hebben aangesloten.

Toelichting:

Najaar 2021 is in Landsmeer het Contactpunt Eenzaamheid van start gegaan. We maken hierbij gebruik van de expertise en ervaringen van het landelijke actieprogramma. In de raadsinformatiebrief Steunpunt Eenzaamheid (mei 2021) en de raadsinformatiebrief Contactpunt Eenzaamheid (oktober 2021) bent u over het Contactpunt Eenzaamheid geïnformeerd. In 2022 vindt de evaluatie van het Contactpunt plaats.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

In de werkgroep Eén tegen eenzaamheid werken we samen met partners aan initiatieven om eenzaamheid te verminderen, het taboe op eenzaamheid te doorbreken en het vanzelfsprekend omzien naar elkaar als “nieuw normaal”. We blijven zoeken naar vormen waarbij we ook jongeren kunnen bereiken.

Toelichting:

De werkgroep heeft de start van het Contactpunt Eenzaamheid voorbereid en een publiciteitscampagne georganiseerd. De kwartiermaker is met de lokale partners aan de slag gegaan. Verder heeft zij via de ondernemers eenmalig middelen gegenereerd voor een extra ontmoetingsmoment voor de doelgroep. Vanwege Covid is deze lunchbijeenkomst doorgeschoven. De kwartiermaker heeft inmiddels haar activiteiten afgerond. De werkgroep maakt voor 2022 een plan om de resultaten te borgen en uit te bouwen. Het Contactpunt Eenzaamheid is niet alleen meldpunt maar draagt ook bij aan het breed bespreekbaar en zichtbaar maken van het thema eenzaamheid. Er zal hierbij zeker ook aandacht zijn voor jongeren. Via de raadsinformatiebrief Steunpunt Eenzaamheid en de raadsinformatiebrief Contactpunt Eenzaamheid bent u in mei 2021 geïnformeerd over het Contactpunt Eenzaamheid.

Wat wilden we bereiken?

Inwoners met dementie en hun naasten worden gezien, adequaat bejegend en juist geïnformeerd.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Vanaf 2020 worden er trainingen aan inwoners aangeboden om de kennis te vergroten over (omgaan met) dementie. In het najaar van 2020 beginnen we aan de voorbereiding van het aanbieden van  trainingen aan inwoners om de kennis te vergroten over (omgaan met) dementie. Tenminste 70% van de medewerkers/vrijwilligers dient een training over (omgaan met) dementie gevolgd te hebben en online zijn geregistreerd bij Samen dementievriendelijk.

Toelichting:

De thema's: eenzaamheid, dementie en mantelzorg worden met elkaar verbonden. Het gaat bij deze thema's immers om overlappende doelgroepen. We willen graag iedereen in de dorpen betrekken (niet alleen professionals) en aansluiten op regionale initiatieven onder ander via het Netwerk Dementie Zaanstreek Waterland. In 2022 willen we voor Landsmeer specifiek in kaart brengen wat de behoeft is van thuiswonende mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Vanaf augustus 2020 maakt  het ontmoetingscentrum "de Zoete Inval”, een doorstart met activiteiten voor inwoners met beginnende dementie.

Toelichting:

Door de corona-pandemie is de doorstart niet goed op gang gekomen. Sinds eind maart 2021 zijn er 1 keer per 2 weken ontmoetingsactiviteiten in de Zoete inval. Er is nu vanwege de restricties geen sprake van inloop, een beperkt aantal inwoners wordt hiervoor uitgenodigd. Deze inwoners worden aangemeld door de casemanager dementie, Welzijn WonenPlus en thuiszorg. Zodra er meer versoepelingen zijn, zal het aantal activiteiten worden uitgebreid en de inloopfunctie hersteld. Ondanks corona is het ontmoetingscentrum "de Zoete Inval" na de zomer van 2021 gecontinueerd met inzet van de Zorgcirkel en SamenMeer. Het deelnemersaantal is gegroeid naar circa 14 vaste deelnemers. Komend jaar vindt de eindevaluatie plaats van deze voorliggende voorziening. In oktober 2021 is in de ruimte van de  Zoete Inval een initiatief gestart van Sociaal Buurtrestaurant Resto VanHarte. De gemeente heeft de start gefaciliteerd. Wekelijks kunnen inwoners aanschuiven om samen van een maaltijd te genieten.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Voor de bekendheid van hulp en zorg in de diverse fasen van dementie wordt i.s.m. het regionale netwerk dementie een (digitale) sociale kaart opgezet.

Toelichting:

Het Netwerk Dementie Zaanstreek Waterland werkt aan een website met daarop een sociale kaart. Begin 2022 wordt de website gelanceerd.

Wat wilden we bereiken?

Langer zelfstandig blijven wonen.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Door de intensievere samenwerking tussen gemeentelijke team Fysiek en Sociaal Domein is er voor dit thema meer aandacht bij nieuwbouw of renovatie en (her)inrichting van de openbare ruimte.

Toelichting:

Sociaal Domein is betrokken bij ontwikkeling van de Omgevingsvisie, groenplan, afvalbeleid en ontwikkeling M.L. Kingstraat.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Er wordt relatief weinig verhuisd in Landsmeer. Er is een regionaal project gestart om doorstroming van senioren te bevorderen. Tevens wordt in de Woningnet regio gewerkt aan aanpassingen in de systematiek van woonruimteverdeling om de algehele doorstroming te bevorderen.

Toelichting:

De gemeenten in Zaanstreek-Waterland introduceren met acht woningcorporaties en hun huurdersorganisaties een tijdelijke regeling voor oudere huurders met een verhuiswens. Vanaf 1 juli 2021 krijgen zij voorrang op 150 geselecteerde, gelijkvloerse sociale huurwoningen. Ze nemen daarbij hun 'oude' huurprijs mee. Ook krijgen ze een verhuissubsidie van €1000,-. De regeling is voor de duur van één jaar. De intentie is om bij succes de samenwerking te verlengen.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Om uitstroom uit beschermd wonen en opvang mogelijk te maken gaat de gemeente voor 2021 zogenaamde zorgprestatie afspraken maken met de woningcorporaties over het beschikbaar stellen van vrijgekomen woningen en afstemming bevorderen tussen corporaties en zorgaanbieders over ambulante begeleiding.

Toelichting:

De regio gemeenten werken samen met onze ketenpartners nog volop aan de Regiovisie Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. De invoering van het woonplaatsbeginsel beschermd wonen op 1 januari 2023 is niet meer haalbaar en daarom uitgesteld door het rijk. Met het woonplaatsbeginsel wordt geregeld dat alle gemeenten voortaan verantwoordelijk zijn voor beschermd wonen voor de eigen inwoners. De regiovisie BW en MO staat gepland voor mei 2022.

Wat wilden we bereiken?

Meer mantelzorgers weten de weg naar ondersteuning te vinden, minder mantelzorgers voelen zich overbelast en ondersteuning is aangepast aan de behoeften van de mantelzorger.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Mantelzorgers blijven we actief opzoeken en we bieden lotgenotencontact en praktische hulp. Afhankelijk van de duur van de coronapandemie blijven we zoeken naar creatieve mogelijkheden om mantelzorgers te ontmoeten.

Toelichting:

Ten opzichte van 2020 is de situatie weinig veranderd. Digitaal lotgenotencontact wordt in 2021 als niet prettig ervaren en live durft men lang nog niet altijd aan i.v.m. Covid. De mantelzorgconsulent biedt emotionele ondersteuning telefonisch of door te wandelen met één of meerdere mantelzorgers. Uiteraard worden hierbij ook de praktische hulpvragen opgepakt. Lotgenotencontact wordt weinig gevraagd. Waarschijnlijk komt dat voort uit vrees dat de corona-maatregelen onvoldoende worden nageleefd.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

We evalueren de extra inzet van de mantelzorgondersteuner door te beoordelen of gestelde doelen meer mantelzorgers (ook jongeren) bereiken, meer lotgenotencontacten organiseren en intensiever kunnen deelnemen aan het hulp- en dienstverlenersnetwerk in Landsmeer) zijn bereikt.

Toelichting:

De extra inzet van de mantelzorgondersteuner in 2021 heeft geleid tot meer zicht op jonge mantelzorgers en meer samenwerking met lokale en regionale partners (zoals in de regio: aansluiten bij ontspanningsactiviteiten voor jonge mantelzorgers en inzet van studenten als vrijwilliger en lokaal bij het ontwikkelen van het steunpunt eenzaamheid).

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

We onderzoeken de mogelijkheden om diverse vormen van respijtzorg te verbeteren; zowel de  laagdrempeligere vormen van respijtzorg (het af en toe een dag of dagdeel overnemen van de zorg door vrijwilliger of welzijnsactiviteiten) als logeeropvang in een instelling. Dat laatste onderzoeken we in regionaal verband omdat dergelijke opvang regionaal wordt ingekocht.

Toelichting:

Er is regionaal besloten om een respijthuis te realiseren. Dit is op 2 februari 2022 geopend. 2022 is een pilot jaar waarin wordt gekeken hoe en of wij dit samen met de regio verder vorm gaan geven na 2022.

Deze pagina is gebouwd op 05/20/2022 14:28:42 met de export van 05/20/2022 14:06:34