Verantwoording

Toegang en maatwerkvoorzieningen

Toegang en maatwerkvoorzieningen

Wat wilden we bereiken?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

In het kernteam jeugd spreken we maandelijks met de belangrijkste partners die doorverwijzen naar de specialistische jeugdhulp over de voortgang en effecten van de hulp.

Toelichting:

De gesprekken vinden plaats en maken deel uit van de reguliere werkprocessen.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Om de kosten van de jeugdhulp te beteugelen zijn er voor 2020 in de regio Zaanstreek Waterland regionale budgetten per aanbieder afgesproken. Samen met contractmanagement wordt op deze budgetten gestuurd.

Toelichting:

De regionale budgetten hebben ons geholpen om samen met de aanbieders kritisch te kijken naar de instroom van nieuwe cliënten en om een plek te vinden voor een jeugdige. De mate van sturing was wel beperkt: passende en tijdige zorg voor de jeugdigen is altijd het uitgangspunt geweest.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Voor iedere jeugdige die op indicatie van de gemeente hoog gespecialiseerde zorg (C segment) krijgt, stellen we samen met de ouders en de jeugdige een plan op waarin de doelen van de hulp worden afgesproken.

Toelichting:

Het perspectiefplan is van de jeugdige en zijn ouders. Zij stellen het op (al dan niet) in samenspraak met de betrokken professional(s) van het lokale team en eventueel ook anderen uit het sociale netwerk van de jeugdige en ouders. Wij vinden het belangrijk om een perspectiefplan te maken, omdat het goed is om de inzet van hoog-specialistische jeugdhulp in samenhang met de gezinssituatie te bekijken.

Wat wilden we bereiken?

De inwoners van Landsmeer weten bij een (hulp)vraag of zorgbehoefte waar en wanneer ze terecht kunnen.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

In de werkgroep wordt eerst in kaart gebracht wat de verantwoordelijkheden en grenzen zijn van de dienstverlening van het Middelpunt. Vervolgens geven we invulling aan de doorontwikkeling van de informatie- en adviesfunctie.

Toelichting:

Er is inmiddels een folder over het hulpaanbod van het Middelpunt uitgebracht en verspreid. Verantwoordelijkheden en grenzen zijn inmiddels in kaart gebracht. We merken dat er steeds meer casussen binnen komen die vragen om een bredere kijk en betrokkenheid van meerdere partners. Daar leren we als MIddelpunt veel van. Die kennis kunnen we dan weer gebruiken bij een volgende soortgelijke casus.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

We blijven het breed netwerkoverleg op het Middelpunt verder uitbreiden en innoveren.

Toelichting:

Wegens personele wisselingen en corona vond in 2021 het overleg 2 keer (digitaal) plaats. In 2022 vindt wordt de frequentie opgevoerd (minimaal 1 keer per kwartaal) en komen de deelnemers weer fysiek bij elkaar.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

We zijn in overleg met de beheerder van het pand om aanpassingen in of om het gebouw van het Middelpunt te verwezenlijken zodat het Middelpunt een nog meer toegankelijke, laagdrempelige uitstraling krijgt.

Toelichting:

Nieuwe bestickering op de ramen heeft er voor gezorgd dat het Middelpunt letterlijk beter zichtbaar is. Verder is in samenwerking met de andere gebruikers de bewegwijzering aangepast.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

We zorgen dat de informatievoorziening op de geactualiseerde website van de gemeente Landsmeer up to date blijft. Een communicatieplan is in ontwikkeling om de bekendheid van het Middelpunt bij zowel de inwoners als de partners te vergoten.

Toelichting:

Er wordt door middel van verschillende communicatiemiddelen gewerkt aan de (blijvende) bekendheid van het Middelpunt. In met name de nieuwsbrief van de gemeente Landsmeer wordt regelmatig aandacht besteed aan onderwerpen uit het Sociaal Domein.

Wat wilden we bereiken?

Inwoners ondersteuning op maat bieden als het niet meer zelf of met het netwerk lukt, zodat een inwoner nog zoveel mogelijk kan meedoen aan de samenleving.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Afhankelijk van de besluitvorming over het wetsvoorstel resultaatgericht beschikken, onderzoeken we in samenwerking met de regio welke aanpassingen noodzakelijk zijn om de rechtszekerheid te waarborgen en wat hiervan de (financiële) gevolgen en risico’s zijn.

Toelichting:

Er is nog steeds geen besluitvorming over dit wetsvoorstel. Samen met de regio en het contractmanagement van Zaanstad wordt gekeken hoe dit verder opgepakt kan worden.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

In de begroting wordt rekening gehouden met stijgende uitgaven voor de inzet van o.a. hulp bij huishouden, als gevolg van de aanzuigende werking van het abonnementstarief. Samen met de regio-gemeenten onderzoeken wij welke mogelijkheden voor bezuinigingen er zijn binnen de kaders van de wet.

Toelichting:

Dit is samen met de regiogemeenten onderzocht maar er blijken binnen wettelijke grenzen geen mogelijkheden tot bezuinigen realiseerbaar. Wellicht heeft u dit al via diverse media vernomen. We volgen uiteraard de ontwikkelingen in het land.

Deze pagina is gebouwd op 05/20/2022 14:28:42 met de export van 05/20/2022 14:06:34