Verantwoording

Participatie

Participatie

Wat wilden we bereiken?

Inwoners, ondernemers en verenigingen participeren meer bij onderwerpen die gaan over hun eigen leefomgeving of belang.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

In het licht van de coronamaatregelen wordt op verschillende manieren gekeken om digitale participatie in de gemeente te versterken.

Toelichting:

Dat is in 2021 regelmatig gedaan door het inzetten van online enquêtes. Verder heeft de gemeente online informatieavonden georganiseerd om inwoners en stakeholders bij bepaalde onderwerpen te betrekken, zoals ten behoeve van het nieuwe afvalbeleidsplan

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Ook in samenwerking met dienstverlening is het interactiever inzetten van social media (onder andere met de ontwikkeling van een digitale nieuwsbrief en het interactiever maken van de Facebookpagina van de gemeente) onderdeel van het participatiever werken van de gemeente met inwoners.

Toelichting:

Sinds november 2020 geeft de gemeente de digitale nieuwsbrief uit. Er zijn nu meer dan 850 actieve inschrijvingen geregistreerd (). Regelmatig worden inwoners op de hoogte gesteld van de mogelijkheid om je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Ook via onze social media kanalen worden berichten gedeeld. Gemiddeld posten we om de dag een bericht. Via de Coosto tool reageert Team Communicatie op vragen/opmerkingen op deze kanalen.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Op dit moment loopt een pilot (herinrichtingproject Havenzathe), die als basis dient voor verdere participatietrajecten in de toekomst. De centrale participatie met de gehele buurt rondom dit grote project is geëvalueerd en deelparticipatie per fase is in ontwikkeling.

Toelichting:

N.v.t.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Samenwerkingsvormen zoals werkateliers, klankbordgroepen en denktanks zijn als gevolg van corona en budget nog niet uitgewerkt. Wel zijn inwoners en stakeholders altijd zoveel mogelijk geïnformeerd over onderwerpen die hun aangaan (laag op de participatieladder) Verder wordt een praktische toolkit participatie voor de organisatie uitgewerkt.

Toelichting:

Als gevolg van corona zijn fysieke bijeenkomsten al meer dan een jaar niet mogelijk en ligt de ontwikkeling ervan ook grotendeels stil. Wel zijn er alternatieve participatie instrumenten ingezet (zie hieronder). Verder heeft er in 2021 participatie plaatsgevonden met alle betrokken partijen m.b.t. de voorgenomen wijziging van de horeca regelgeving, teneinde deze begin 2022 aan de raad voor te leggen.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Voortgang

Uitvoering en invulling geven aan de participatiewerkwijze voor de gemeente Landsmeer. Dit traject is nauw verbonden met het verdere verloop van het traject van de Omgevingswet. De invoering van de Omgevingswet is verschoven naar 1 januari 2023.

Toelichting:

In het kader van de Omgevingswet is de gemeente in 2020 begonnen met het opstellen van de Omgevingsvisie 2040. Hier zit een participatietraject aan verbonden, o.a. door middel van een enquête onder inwoners, gesprekken met het bedrijfsleven en organisaties waar de gemeente mee werkt. Ook zijn basisschoolleerlingen gevraagd om input te leveren. Uitkomsten zijn in 2021 meegenomen in het concept koersdocument.

Deze pagina is gebouwd op 05/20/2022 14:28:42 met de export van 05/20/2022 14:06:34